Introductie

Opgave

Voordat de toekomstige bewoners in deze vervallen monumentale villa in het Belgische Brasschaat hun intrek konden nemen kwamen ze naar ons voor een totaalplan. Dit totaalplan omvatte het moderniseren, renoveren en uitbreiden van de woning met behoud van de monumentale waarden.

Het concept

In de één-laagse uitbreiding aan de achterzijde van de woning is de nieuwe woonkamer gerealiseerd. De gevel van de uitbreiding loopt door om de bestaande woning, om deze twee delen te koppelen. Deze houten gevel is aan de voorzijde van de woning vooral gesloten met houten luikjes die dicht kunnen. Aan de achterzijde is deze vooral open naar de tuin toe met een glazen pui met verschuifbare houten delen ten behoeve van zonwering.

Binnen en buiten verbonden

Vanuit de eerst wat gesloten woning is er nu juist veel contact met de tuin. Binnen en buiten lopen in beleving in elkaar over door het glas tot de grond en het terras dat doorloopt.

De bestaande woning is volledig gemoderniseerd en comfortabel gemaakt. De lage plafondhoogte op de begane grond gaf aanleiding voor een glazen vloer in het plafond van de hal. Deze maakt een verbinding tussen begane grond en verdieping en geeft zicht op de boekenkast die voor deze bewoners erg belangrijk is.

Opdrachgever

Omvang

BVO 330 m2

Locatie

Brasschaat, België

Fase

2014 – oplevering
2013 – ontwerp